Het Netwerk tegen Armoede voert op deze Werelddag van Verzet tegen Armoede actie voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.
Samen met zijn 59 verenigingen organiseert het netwerk een petitie, een actie voor het langste schoolbord, en vinden er lokale campagnes plaats zoals fakkeltochten en soepbedelingen.
Volgens Netwerk tegen Armoede kiezen jongeren uit kwetsbare gezinnen in het middelbaar vaak voor een richting in functie van de schoolkosten en niet in functie van hun talenten en interesses. Dat vindt de organisatie "een onaanvaardbare verspilling van talent én een van de grote oorzaken van latere kansarmoede".
Het probleem van betaalbaarheid stelt zich minder in het basisonderwijs omdat ze daar al langer met een maximumfactuur werken, stelt de organisatie. De kostprijs stijgt in het secundair sneller dan verwacht op basis van de stijging van het algemene prijspeil, zo bleek uit de laatste studiekostenmonitor.
Onder het motto "ga jij hen vertellen dat hun droomjob onbetaalbaar is?", worden daarom over heel Vlaanderen acties georganiseerd voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.
In Aalst zullen ze zo een reuzenpuzzel leggen op het Werfplein met tips tegen armoede. Wie liever iets actiever is, kan meelopen in een optocht in Mechelen, Leuven of Mol of een fakkeltocht in Geel en Herentals.
In Erpe-Mere en Kortrijk komen er lezingen aan te pas. Ook gratis soep wordt op vele plaatsen vandaag/donderdag uitgedeeld, waaronder in Lier, Genk, Oostende en Sint-Niklaas.
In augustus lanceerde het Netwerk tegen Armoede een petitie voor de maximumfactuur, de resultaten daarvan zouden ze vandaag/donderdag overmaken aan de nieuwe minister van Onderwijs. (Belga)